torstai 24. maaliskuuta 2016

Hyvää yötä!

Heissan! Se olisi pidennetty viikonloppu pääsiäisen takia. Onko teillä suunitelmissa lähtee ulos illalla vai viettää ihan leppoista koti-iltaa? Itse ajattelin tyytyä karkkipussiin ja leffaan tänään. Mutta tämän postauksen aiheena on uni. Kerron lyhyesti unirytmistä, unen merkitys ja univajeen vaikutukset terveydelle.


Unirytmin pitäisi pysyä samana viikosta toiseen ja myös viikonloppuisin. Pahin virhehän on se, kun yrittää viikonloppuna nukkua univelat pois, jolloin unirytmi sekoaa vain enemmän. Vuorokausirytmiä säätelee valo-pimeärytmi ja melatoniinihormoni. Hyvälaatuinen ja riittävän pitkä uni on myös yksi hyvinvoinnin peruspilareista. Hyvän vuorokausirytmin huomaat, kun nukahdat illalla nopeasti ja heräät aamulla pirteenä. Parhaat asiat mitkä ovat auttaneet  nukahtamaan ajoissa on säännöllisyys ja rutiinit ennen nukkumista. Minun ilta menee suurin piirtein näin: Jaksan jossain vaiheessa vihdoinkin jonkun tehtävän ääreltä mennä iltapesulle. Sen jälkeen kellosta riippuen katson vielä ainakin hetken jotain sarjaa tv:stä, selaan kännykkää ja samalla rasvaan ihoni. Olen pyrkinyt siihen, että sammutaisin kaikki valot, tv ja kännykän viimeistään klo 23. Joskus se onnistuu, joskus se vähän venähtää. Mutta kun menee aikaisin nukkumaan, herään aikaisin aamulla.


Unen merkitys:

Me kaikki tarvitsemme unta joka yö n. 8h. Unella on monta merkitystä elimistöömme ja erityisesti aktiiviselle liikkujalle uni on yksi tärkein asia kehittymisessä ja palautumisessa. Kevyen unin aikana toimintakyky alkaa palautua. Syvä unen aikana aivot latautuvat ja elimistö toipuu päivän rasituksista. Lapsilla erittyy kasvuhormonia. Elimistö korjaa vaurioita ja rakentaa uusia kudoksia. Syvän unen aikana päivällä opitut asiat siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Viimeisenä REM-unen aikana aivot työstävät vaikeita ja monimutkaisia asioita. Poistetaan ns. turhat tiedot. Tämän unen vaiheella on myös vaikutusta mielenterveydelle. Vähäinen uni lisäää nimittäin negatiivisia tunteita.



 Univajeen merkitys terveydelle:

Univajeella ei ole muuta kuin negatiivisia asioita terveyelle. Olet varmasti huomannut, kun on tullut huonosti nukuttua niin seuraavana päivänä kaikki asiat ärsyttää ja mikään ei mahda onnistua. Suorituskyky ja tarkkaavaisuus heikkenee, joka on suuri riski liikenteessä ja työpaikalla eli tapaturmien ja loukkaantumisen riski kasvaa. Oppiminen vaikeutuu, kun keskittymiskyky heikkenee. Vastustuskyky heikkenee, jolloin on suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin esim. flunssaan. Myös on suurempi alttius sairastua masennukseen ja lihota. Lihominen johtuu siitä, koska väsyneenä tekee mieli rasvaista ja/tai sokerista ruokaa. Muistat varmaanki niitä päiviä, kun tulet koulusta kotiin väsyneenä ja nälkäisenä. Silloin tekisi mieli syödä koko jääkaappi tyhjäksi. Univaje lisää myös kortisolin eli stressihormonin erittymistä. En tiedä, lisääkö univaje vai univajeen takia lihominen insuliiniresistenssiä. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, kuuntele hetki itseäsi. Onko sinulla kiire, stressiä vai liikaa tehtävää, mitkä syö sinun unesta tunteja? Selvitä syy ja pyri poistamaan tai ainakin lievittämään syytä.




Jos et saa unta kokeile näitä:

1. pidä unirytmi samana myös viikonloppuisin
2. himmennä/sulje valot ja laita elektroniikka pois
3. tuuleta makuuhuone ja panosta hyvää tyynyyn
4. vältä raskasta ateriaa
5. harrasta säännöllistä liikuntaa ja voit kokeilla venytellä iltaisin

2 kommenttia:

  1. Unirytmi vinkit tuli tarpeen!
    Meillä nautitaan kotoilusta ja kiireettömyydestä pyhät.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva kuulla, että sait vinkkejä!:) Jep välillä on kyllä kiva ottaa ihan vai rennosti!

      Poista