sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

4 vinkkiä terveelliseen elämäntapaa

Moni on varmasti tuskaillut siitä, kun kesä lähenee uhkaavasti eikä ole tehnyt kesäkunnon eteen mitään. Vielä ei olisi myöhäistä aloittaa, mutta en tullut kirjoittamaan siitä kuinka saada kesäkunnon2015 vaan kuinka ylläpitää terveellisiä tapoja kesän jälkeen ja sitä kautta "kesäkunto" pysyy yllä koko talven läpi ensi kesää asti.

Itse heräsin tällä viikolla tähän, että pitäisi vähän muuta elämäntapoja.  Muutamia esimerkkinä minun tämän hetkisestä elämästä ovat: jos olen kotona katon aina tv:tä, oon tietokoneella ja käyn vähän väliä jääkaapilla hakemassa ruokaa, en pääse omasta sängystä ylös ilman  että ei olisi reenejä tai en olisi pakottanu itseni lenkille ja näitä ennen on ollut paljon vastamietteitä, syöny ihan liikaa herkkuja viimeisen kuukauden aikana ja viimeisin yllätys oli, että minun viime kesäiset isot shortsit ovat nyt juuri ja juuri sopivat! En sinällänsä halua laihtua, mutta istun päivän aikana todella paljon, joka ei ole hyvä asia terveydelleen ja syön miten sattuu. Niin haluan vain päästä noista huonoista tavoista eroon. Nyt jaan teille muutaman vinkin, kuinka pyrin parantamaan elintapojani. Nämä on varmasti kaikille jo tuttuja asioita, mutta silti haluan kertoa oman mielipiteeni näistä asioista.

1. Veden juonti

Olen aina juonut aivan liian vähän vettä, joten se on ensimmäinen asia mitä aion parantaa. Vettä pitäisi juoda päivässä 1-2l. Tiesitkö, että riittävästä veden juonista on paljon hyötyä elimistölle? Niitä ovat esim. iho, hiukset ja jopa lihakset pysyvät kauniina,  pitää yllä vireyttä, nälän tunteen loitolla ja ehkäisee flunssaa. Ehkäpä nämä asiat motivoi juomaan enemmän.



2.  Terveellinen ruoka

Veden juonnin lisäksi on hyvä muistaa syödä terveellisesti.  Päivässä pitäisi syödä n. 5 kertaa. On hyvä aloittaa aamulla kunnon aamiaisella, jotta jaksaa odottaa lounaaseen asti. Koulun jälkeen on hyvä syödä välipala, jos on pitkä aika päivälliseen. Illalla kannattaa syödä vielä pieni iltapala. Jos iltapalalla ei riitä pari leipää vaan syö siihen lisäksi kaikkea muuta, se tarkoittaa, että ei ole syönyt tarpeeksi päivällä. Aion syödä terveellistä kotiruokaa ja varsinkin enemmän vihanneksia ja hedelmiä! Karkit ja muut herkut saavat jäädä vähemmällä. Eihän niistä ole edes mitään hyötyä elimistölle.


3. Liikunta

Tämän vuoden aikana olen viikossa liikkunut 5-12h epämääräisesti.Aion laatia, jokaisen viikon sunnuntaina seuraavan viikon treenit, jotta olisi vähemmän syitä olla tekemättä ja suunnitelma laadittua pääsee ylös tuolista/sängystä helpommin. Aion tehdä mahdollisimman monipuolisia treenejä, jotta siitä olisi hyötyä. Eli enemmän treenejä ja tehokkaampia ja vähemmän istumista tietokoneen/kännykkän/tv:n ääreessä. Liikunnan hyötyjä on niin paljon, että en jaksa luetella kaikkia, mutta esim. luusto ja lihakset pysyvät lujina, tehokaas hengitys, vahva sydän, ehkäisee monia kansantauteja ja parempi itsetunto ja minäkuva.


4.lepo

Viimeisenä mutta ei vähäisempä on muistaa kaikkien näiden lisäksi riitävä levon saanti. Kaikki on varmasti kuullut sanonnan, että kroppa kehittyy levossa, joten miksi jättää levon saantia vähemmäksi. Unta jokainen tarvitsee joka yö riippuen ihmisestä 8-10h. Riittävän unen saanti edistää oppimista, asioiden muistamista ja urheilusta palautumista. Univaje johtaa oppimisvaikeuksiin, vastustuskyky heikkenee, tapaturmien riski ja ruokahalu kasvaa.

Tiivistettynä vielä yhteen kuvaan:
kuvat:weheartit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti