keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Kuinka vältät kesäkilot? -7 vinkkiä siihen

Heissan!
Jatketaan vielä etenkin ravinnolla, mutta käsitellään myös muuta hyvinvointia ja liikuntaa. 

Nyt alkaa ihmisillä olemaan kesälomia, viikonloppuja tulee vietettyä mökille ja etenkin nyt tällä viikolla on edessä juhannus. Ajatellaan, että nyt on kesä niin voi ottaa vähän rennommin sekä ruuan että liikunnan suhteen. Tulee syötyä jäätelöä ja grillattua monena päivänä viikossa ja treenaamaan ei huvita lähteä, kun on niin kuuma tai ainakin sillon tällöin täällä Suomen leveysasteilla. Mutta jos näin ajatellaan seuraavat kaksi kuukautta, niin syksyllä voikin olla jo omasta takaa uimarengas vartalon ympärillä. Eli seuraavaksi annan muutaman vinkin, kuinka välttyä kesäkiloilta:

1. Muista ateriarytmi
Heti ensimmäisenä on vinkki, jonka mainitsin jo viime postauksessakin. Eli muista kesälläkin pitää ateriarytmi säännöllisenä! Näin vältyt mahdollisilta illan grilliruuan ähkyiltä tai jokaisen kauppareissun jälkeisen jätskin ostamiselta. Eli syö säännöllisesti 3-4h välein, monipuolisesti ja riittävästi, jolloin vähemmän tekee mieli herkkuja tai tulee syötyä liikaa. Mutta muistaa kuitenkin ettei liian vakavasti tarvi ottaa, sillä aterian yhteydessä voi ottaa sen jätskin tai jonkun muu herkun.

2. Syö kausiherkkuja
Kausiherkuilla tarkoitan marjoja ja hedelmiä. Marjoja ja hedelmiä ja muita kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Siinä määrässä onkin jo paljon vähemmän kaloreita ja sisältää myös tarvittavia vitamiineja. Käy kesän aikana keräämässä pakastimet täyteen, jos vain mahdollista, marjoja kuten mansikoita, vadelmia, mustikoita talveakin varten. Näin pääset nauttimaan muutamastakin kesäpäivästä ulkona ja eiks vaan, että itse kerätyt marjat maistukin paljon paremmalta?

3. Grillaa kasviksia ja lihat ilma marinadeja
Etenkin valmis marinadit sisältävät niin paljon sokeria, että mielummin tee itse marinadi lihojen päälle, jolloin pystyt kontrolloimaan sokerin määrää. Grillaa myös lihan ja kanan lisäksi mahdollisimman paljon kasviksia. Mikä olisikaan enää herkullisempaa ja terveellisempää ateriaa kuin grillattu kana, uudet perunat ja tuore salaatti?



4. Muista juoda vettä tarpeeksi
Vesi on paras janojuoma, sillä se ei sisällä kalorien lisäksi sokeria lainkaan, joten on myös hampaitenkin kannalta paras vaihtoehto. Mitä lämpösempi ilma, sitä enemmän kehosta haihtuu nesteitä ja suoloja hien mukaan, yksilöllistä toki. Myös kun liikutaan, niin täytyy muista juoda vettä tarpeeksi. Veden juonnilla vältytään huimauksilta, herkkunälältä joka oikeesti on vain janontunne.

5. Kohtuudella alkoholia
Muista alkoholi sisältää paljon kaloreita, joten helposti illan aikana tulee juotua monia satoja ylimääräisiä kaloreita. Voi miettiä, tarviiko sitä juoda enempää kuin pari tai riittäiskö vain kerran viikossa tai harvemmin. Yleensä humalassa ja krapulassa ruokavalinnat päätyvät siihen hieman epäterveellisempään vaihtoehtoon kuten pizzan tai hampurilaisiin, joka taas ei edistä hyvää oloo.


6. Lisää arkiaktiivisuutta
Jos ei treeni maistu kesällä, lisää sentään arkiaktiivisuutta, kävele/ pyöräile joka paikkaan, käy tutustumassa läheisessä metsässä, käy uimassa, käy kokeilemassa minigolfia, frisbeegolfia tai seikkailupuistoissa kiipeilemässä ja ota myös kaveri ja/tai koko perhe mukaan! Näin voidaan välttyä suuremmilta kesäkiloilta, kun kulutetaan niitä olemalla aktiivisia eikä vain loikoilemalla auringossa. Jos treenit ei maistu kuumalla säällä, tee treeni joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin aurinko ei enää lämmitä, tai hiljennä hieman tehoja treenistä.


7. Älä valvo pitkään
Vaikka lomalla ja kesällä on mukava valvoa katsomalla auringonlaskua tai -nousua, on sillä haittapuoletkin. Pitkään jatkuva valvominen alkaa keräämään nesteitä kehoon, unirytmi kateissa, joka voi olla joillakin johtua valoisuuden takia, mutta hyvät pimennysverhot auttavat siihen.


2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä!! Mulla itsellä on arkiliikunnan määrä lisääntynyt, vaikka toki talvellakin kävelin ja pyöräilin osan matkoista, niin nyt kesällä jätin bussikortin kokonaan tyhjäksi, joten joka paikkaan on pakkokin pyöräillä tai kävellä! :)

    Ja ai vitsi nyt tekee mieli tuoreita vadelmia, olis niin hyvää!

    - Kiia \\ https://kiiainnanmaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja helppo näin kesäsin jättääkin bussikortti tyhjäksi kun pääsee helpomalla ja jopa nopeammin pyörällä tai sitten kävellen paikasta A paikkaan B!:) Vadelmat on niin hyviä!

      Poista