torstai 14. huhtikuuta 2016

Somen käyttämisestä muutama sananen

Heissan taas pitkästä aikaa! Siitä on jo melkein kaksi viikkoo, kun viimeksi postailin. Oon oikeesti ollu tämän ajan liikkeellä aamusta iltaan tai sitten illalla olen ollut niin väsynyt, että olen vain laittanut jonkun sarjan/leffan pyörimään. Tällä viikolla on tapahtunut kaksi mukavaa juttua: heti maanantaina sain vihdoinkin ajokortin taskuun ja tänään sain ensimmäisen työhaastattelun ensi viikolle.

Vielä yksi talvikuva...

Mutta mennää tämän postauksen aiheeseen... Tässä kun olen ollut pääsiäisestä asti lapsenvahtina, olen huomannut, että kännykän ja netin käyttäminen on vähentynyt reilusti verrattuna esim. tammikuuhun. Nyt on vähän ns. pakko piilottaa kännykkä päiväksi, koska a) lapsi ei riko tai esim. soita kenellekkään b) pystyy paremmin vahtimaan, kun ei keskity kännykän käyttämiseen.


Toinen syy miksi kännykän käyttö on vähentynyt on, että poistin vahingossa instagramin enkä ole ladannut sitä uudestaan. Nyt olen käynyt netin kautta selaamassa iltaisin instagramin läpi, joten ei sen selaamiseen mene enää kuin max. 10min päivässä, kun joskus olen voinut käyttää jopa tunnin selaamiseen ja sen jälkeen vielä muut sovellukset. Tuohon äsköseen esimerkkiin vielä, että toi tunti oli yksi kerta ja tuon lisäksi olen voinut käyttää vielä toisen tunnin koko päivän aikana. Jos vielä poistaisin snapchatin, kännykän käyttö vähentyisi ainakin puolella.



Tästä tuli vaan mieleen, että teknologian kehityksen ja somen yleistymisestä en yhtään ihmettele, että ylipainoisia lapsia, nuoria ja aikuisia on yhä enemmän ja myös kasvokkain kohtaamiset ystävien kanssa ovat vähentyneet. On paljon helpompaa laittaa snäppiä kaverille ja kertoo vaikkapa kuulumiset kuin kahvin ja hyvän leivonnaisen äärellä. Onhan se nyt paljon helpompi jäädä koulun jälkeen koneen äärelle rentoutumaan, kuin lähteä ulos lenkille tai salille. Voisin tästä asiasta puhua vaikka kuinka paljon kaikista ajan puutteen, keskittymisvaikeuksista ja erityisesti ulkonäköpaineista tai muusta sosiaalisesta paineesta, mutta jätetään ne vaikka seuraavaan kertaan.

pinterest
 
 Mutta miettikää nyt, kuinka paljon aikaa menee päivästä siihen, kun selaatte somea ja nettiä. Ei se välttämättä tunnu paljolta, jos selaatte "nopeasti" puolen tunnin tai  parin tunnin välein, mutta tuleehan siitä päivän aikana jopa useita tunteja. Suurin tuntimäärä itselläni, mitä olen käyttänyt somen ja netin selaamiseen päivän aikana, on 3-4h ja tähän vielä lisäksi tv:n katselu, joka voi olla 1-4h. Kuinka paljon tehokkaammin ja nopeammin opiskelisimme ja tekisimme työt, jos emme käyttäisi kännykkää opiskeluiden/töiden lomassa? 

pinterest
 
Onhan tähänkin yhden postauksen tekemiseen mennyt noin pari tuntia, mutta olen tehnyt tätä jo muutaman päivän ajan. Olen jakanut tuon pari tuntia eri päiville enkä ole siis istunut tietokoneen ääressä pari tuntia putkeen. Mutta se tärkein pointti tässä oli se, että te lukijat voisitte miettiä, kuinka paljon käytätte päivän aikana nettiä/somea ja myös onko se sellaista pakonomaista tekemistä useita kertoja tunnin aikana vai harvemmin tai vaikuttaako se elämiseen?? Kuten varmasti tiedätte, että joka päivä pitäisi liikkua 1h verran, joka on 4% päivästä. Useampi teistä varmasti käyttää somen selaamiseen yli 1h jopa 7h päivässä, joten mikset vähentäisi somen käyttämistä ja siirtäisi sen ajan liikkuumiseen tai joihinkin pakollisiin tehtäviin. Välillä tuntuu, että monella keskittyminen menee enemmän selfien tai kuvien ottamiseen, sykkeen ja ajan seuraamiseen, joten ehdotan, että kokeilkaa mennä lenkille/salille ilman teknologisia laitteita joku kerta. 

Herättikö tämä postaus teillä mitään ajatuksia?

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus !

    Itse olen onneksi vähentänyt paljon somea blogia lukuunottamatta.
    Mutta pakko sanoa että eim whatsupp on vaarallisen koukuttava;D:D

    Ihanaa viikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep onha sekin välillä aika koukuttava.
      Ihanaa viikonloppua sinullekin! :)

      Poista