tiistai 21. elokuuta 2018

Liikunnan aloittamiseen vinkkejä

Heissan!
Elokuu on jo reippaasti yli puolen välin ja syksy tekee tuloaan.
Tekeekö mieli aloittaa uusi harrastus tai saada kesän jälkeinen pöhötys pois? Listasin alle muutaman kohdan, mitä on hyvä ottaa huomioon liikunnan aloittamisessa!

1. Löydä sinulle sopiva ja miellyttävä laji
Harrastusvalikoima on niin laaja, että sieltä varmasti löytyy jokaiselle mieluisin laji. Se ei siis tarkoita, että jokaisen täytyy mennä kuntosalille nostelee painoja vaan on myös muitakin lajeja on olemassa. Mieti myös haluatko treenata yksin, kaverin kanssa vai isommassa porukassa? Milloin haluat treenata, aamulla vai illalla? Onko treenit sidottu joka viikkoo aikaan ja paikkaan vai pystytkö lähtemään ilman tarkkaa aikataulua treenaamaan?


2. Aloita rauhassa

Jos jokainen treeni tehdään hampaat irvessä, et todennäköisemmin tule tätä jatkamaan kovin pitkään.Tai jos heti päätät treenata 4krt viikossa, se voi kostautua kuukausien jälkeen mm. ylikunnolla, motivaation lopahtamiseen, stressiin, treeni muuttuu pakkopullaksi...

Jos et ole koskaan treenaanut tai sinulla on ylipainoa, aloita treenaaminen 2-3krt/vko 20-30min kerrallaan rauhallisella kävelylenkillä ja lihaskuntoharjoittelulla. Siitä pikkuhiljaa nostaa määriä ja intensiteettiä. Voi myös rytmittää, että 2-3viikkoa treenaa kovaa ja sen jälkeen pitää lepoviikon, jolloin esim. tekee rauhallisia kävely- tai pyöräilylenkkejä ja huoltaa kehoa.

Unohda myös liian tiukka aikataulu! Jos olet juossut paikasta a paikkaan b koko päivän pää kolmantena jalkana ja pääset vihdoin kotiin, mieti hetki, kannattaako oikeesti täysin väsyneenä treenata vai jätätkö päivän treenin välistä. Viikossa on 7 päivää ja jos treenaa 3krt  per viikko, joten ei haittaa, jos kerran siirtää treenin vähän rauhallisemmalle päivälle. Muista kuitenkin erottaa, mikä on oikeeta väsymystä ja mikä on taas vain laiskuutta!

Muista pyramidiharjoittelu!
Ensin rakennetaan vankka ja kestävä pohja, jonka jälkeen pystyy rakentamaan useampia kerroksia päälle.


3. Etsi ja löydä motivaatio
Mistä sinä saat energiaa lähtemään liikkumaan ja vielä treenin jälkeenkin on hyvä fiilis? Onko se kaverin tuoma boosti, hyvä olo, tavoite/ kilpailu, urheilukellon näyttämä treenin tulokset, instagramin kuvat, videot, muiden hyvät suoritukset vai mikä?



4.Muista tehdä molempia, aerobista ja lihasvoimaa

Tuntuu (tämä on vain minun mielipiteeni), että moni etenkin kuntosalilla treenaajat unohtavat/vieroksuvat täysin aerobisen. Aloitetaan treeni nivelten pyörittelemällä ja lämmittelyliikkeillä, vaikka voisi ihan hyvin käydä n.10min polkemassa pyörää. Mielestäni aerobinen on myös yksi osa liikuntaa. Eihän pelkät haukkarin tai selän kasvattaminen auta mitään rappusten kiipeämiseen tai bussiin kiirehtimsellä. Aerobinen edistää sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä.

Mutta ei kuitenkaan saa unohtaa lihasvoimaa, sillä se vaikeuttaa monia päivittäisiä askareita ja rajoittaa liikkumista, jonka vuoksi aiheuttaa ns turhia tapaturmia, kun olisi voinut ehkäistä ne lihaskunnolla esim. liukastumiset. Lihaskuntoharjoittelu vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon, parantaa ja ylläpitää hyvää ryhtiä.



Älä epäröi aloittamista!
Aloitus on aina vaikein kohta, mutta siitä se helpottuu, kun muistaa olla kärsivällinen!
Jos sinusta tuntuu, että haluat aloittaa liikunnallisen elämän tai uusia tuulia treenaamiseen tai muuttaa se tavoitteellisemmin, ota rohkeasti minun yhteyttä, niin tehdään yhdessä sinulle ohjelma sinun tavoitteiden mukaan!
personaltrainerelsa(a)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti