perjantai 12. tammikuuta 2018

Lisäravinteet- mitä mieltä olen?

Heissan!
 Sisältää mainoslinkkejä!
Näin alkuvuodesta on moni ottanut taas  itseään niskasta kiinni ja ryhtynyt harjoittelemaan enemmän ja/tai syömään terveellisemmin. Minulla on itseasiassa tähän muutokseen ja muutenkin hyvinvointiin jo monia postaus-ideoita, joten niitä tulee tämän tammi-ja mahdollisesti myös helmikuun aikana pikkuhiljaa, kun saan vain kirjoitettua ne. Tämä aihe ei ole välttämättä se ensimmäinen, mistä voisi puhua kuntoilijalle, joten nämä aiheet eivät tule missään tärkeysjärjestyksessä. Oikeastaan tämä asia eli lisäravinteet ovat viimeinen asia, minkä ottaisin puheeksi kuntoilijan kanssa, jos hän itse ei kysyisi asiasta.

Kotiruoka on kaiken lähtökohta!
Moni liikunnan aloittaja ja erityisesti kuntosalin puolella harrastavat ihmiset luulevat tarvitsevansa heti ensimmäisenä aloittaa juoda proteiinijuomia palautuakseen tai ennen treeniä ottaa erilaisia BCAA-lisäravinteita. Tämän takia kaikki kaikenmaailman proteiinijauheet ovat lisääntyneet määrältä eri valmistajilta ja nykyään niitä löytyy jopa  ihan perus ruokakaupoista (Prisma/Citymarket) ja nettikaupoista. Nykyään tehdään jopa vegaaneille sopivia proteiinituotteita mm. soijasta ja herneestä. Löytyy myös paljon muitakin lisäravinteita ja superfoodeja.


Perus lisäravinteiden ottaminen treenipäivänä: aamulla vitamiineja ja omega3 jotain superfoodia lisäksi ja myös välipalaksi, ennen treeniä tehonlisääjää, treenin aikana intrajuoma ja treenin jälkeen vielä palautusjuoma ja ennen nukkumaanmenoa vielä ainakin magnesiumia. Näiden lisäksi siis ihan perus tavallista ruokaa ja vettä. Itselle vähän liian tarkkaa tämmöinen, mutta jokainen omalla tyylillä ja miten itse haluaa.

Proteiini muodostuu aminohapoista. Aminohapot ovat tietenkin kuntoilijoille tärkeitä, mutta myös ihan tavalliselle ihmiselle, joka ei välttämättä liiku ollenkaan. Aminohappoja tarvitaan mm. lihasten kasvattamiseen, verisuonten toimintaan, hiusten kasvuun, palautumiseen, immuunnijärjestelmän vahvistamiseen ja rasvanpolttoon. Löydät täältä Maailman tasokkaimmat aminohappotuotteet Evolution urheiluravinteet ovat parhaita mitä markkinoilta löytyy. Tämän voi todeta niin puhtauden kuin vaikuttavien aineiden pitoisuuksien osalta.

Oma mielipide lisäravinteista on vähän kaksijakoinen. Aloin viime vuonna juomaan BCAA-juomia (true, celsius, nocco..) eli ei kummiskaan mitään jauhetta purkista, PepsiMaxin tilalle ja toiseksi, koska ne sisältävät koffeiinia niin löysin tavan, millä hieman piristyisin päivään, ja kun kahvista en välitä. Sen takia myös juon niitä, kun ne eivät sisällä sokeria tai muita haitallisia aineita terveydelle. Toiseksi ostin elämäni ensimmäisen proteiinijauheen ja shakerin loppuvuodesta. Huomatkaan se oli ensimmäinen ja kun miettii, että olen kummiski harrastanut liikuntaa koko ikäni vaihtelevasti kyllä, mutta ei kummiskaan ole ollut kahta viikkoa pitempää liikuntataukoo. Kuntosalin puolella harrastamisen olen aloittanut vuodesta 2012. Tuo proteiinijauheen oston taustalla on, että se maksoi alle 10e, joten ajattelin säästän siinä melkein 10e kuin ostaisin joka kerta Skyrin tai muun rahkan tai proteiinipatukan. 

Jos joku muukin haluaa ostaa halvalla proteiinijauhetta niin fitnesstukkulla on vielä tämän viikonlopun ajan eli sunnuntaihin 14.1. asti tarjouksessa proteiinit ja hinnat lähtevät 9,90e ylöspäin eli olkaa nopeita! Sivusta löytyy alennukseen liittyvä banneri. Muita asioita mitä voisin tilata Fitnesstukku.fi/ on:
Niinkuin sanoin juuri aikaisemmin, olen jäänyt näihin hieman koukkuun ja joka viikko tulee juotua se 1-3 tölkkiä, joten ei olisi yhtään huono ostos.
Kolmas olisi nämä Fastin Nix-proteiinipatukat, joita voisi syödä aina sillon tällöin välipalaksi.

Että jos syö tai juo silloin tällöin (0-5krt/kk) jotain lisäravinteita niin on ihan ok, mutta oikeasti jos harjoittelet noin 3 kertaa viikossa, ei sitä tarvitse ottaa tätä ja tuota ja vähän tuotakin joka päivä/treenipäivänä, ja varsinkaan jos sinun treenit eivät ole tehokkaita. Toki, jos treenaat esim 5krt/vko tavoitteellisesti ja tehokkaasti, ei se tavallinen kotiruoka riitä nopeaan palautumiseen ennen seuraavaa treeniä. Onhan nuo tuotteet koukkuttavia. Jos ei ole saanut muutamaan päivään tai varsinkin viikon jälkeen huomaa kyllä, jos ei ole saanut koffeiinia kroppaan, että kyllä se sitä tarvitsee. Toinen oma esimerkki on, että onhan se helppo ottaa proteiinijauheet mukaan salille, kuin käydä kaupasta hakemassa rahkan ja ongelmaksi tulee usein lusikan puuttuminen, joten joutuu valitsee Skyrin juuri mukana tulevan lusikan takia. Juon palautusjuoman banaanin kanssa, jos en ole mennyt suoraan kotiin syömään treenin jälkeen.

Muista se, että mitä sanoinkin tuolla ensimmäisenä, että kotiruoka eli ihan tavallinen ja terveellinen ruoka on kummiski se tärkein hyvinvoinnin peruslähtökohta, jonka lisäksi myös lepo ja aktiivisuus, joihin lisäravinteet eivät tee suuria ihmeitä, jos joku osa-alue on pielessä vaan ovat tukena!! Jokainen on varmasti aluksi hieman hukassa näiden kannalta, joten jos haluat ottaa jotain lisäravinteita niin mieti ensin tarkkaa tarvitsetko oikeasti vai haluatko vain siksi, koska muutkin ottaa ja mitkä tuotteet sopivat sinulle!
Oikein hyvää viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Mä en oo ite koskaan innostunut lisäravinteista - jotenkin niistä tulee mulle vaan kauhee ahdistus :D Niistä on kuitenkin kiva lukea lisää :)

    http://erelkee.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Jep aika monelle kyllä niistä tulee ahdistusta vaab, että et ole ainoo! Kiva kuulla ja voisinkin kirjoittaa lisää näistä :)

    VastaaPoista