lauantai 14. toukokuuta 2016

lisää tietoa vedenjuomisesta

 Kuinka paljon sinun pitäisi juoda vettä?
 Kuva täältä

Jos taulukosta ei löydy sinun painoa voit laskea sen seuraavalla laskukaavalla: Paino paunoissa / 2 = Tarvittava vesimäärä unsseissa eli esimerkiksi  Painat 52 kiloa, tämä kääntyy noin 116 paunaksi. Jaat luvun kahdella ja tuloksena saat 58 unssia = 1650 millilitraksi eli noin 1,7litraa.

Muista!   

  • Urheilu tai raskas fyysinen työ lisäävät veden tarvetta! 

  • 2. Hedelmistä kuten vesimeloni, viinirypäleet ja vihanneksista kuten salaatti ja kurkku voi saada jo saantisuosituksen verran vettä päivässä.


Veden juominen auttaa seuraaviin asioihin:

Vältät suorituskykyä laskevan nestehukan
Jos nestehukka on 2 % kehon painosta, suorituskyky voi laskea jopa 20 %! Fyysisen rasituksen aikana hikoilu on välttämätöntä, koska se viilentää kehoa, jonka seurauksena nesteen saamisen tarve lisääntyy.

Päänsärky pysyy loitolla
Nestevajauksesta voi seurata päänsärkyä. Jos kipulääke on tarpeen, nauti se runsaan nestemäärän kanssa. Monet kipulääkkeistä rasittavat mahan limakalvoja, ja päänsärky voi pian muuttua vatsakivuksi. Runsas vesi ohentaa lääkettä, joten se liukenee mahassa nopeammin.

Auttaa ehkäisemään flunssaa
Kehon omia vasta-aineita sijaitsee suurin osa suun, kurkun ja nenän limakalvoilla, jotka kamppailee hengityksen, ruuan ja juoman kautta elimistöön tulleita taudinaiheuttajia vastaan. Jos ei  juo riittävästi päivän aikana, limakalvot kuivuvat ja tulevat alttiimmiksi tartunnoille, ja seurauksena voi olla esim. flunssa, kurkkukipua ja yskää.

Kauniimmat hiukset ja iho
Myös iholle laitettavat voiteet ja emulsiot sisältävät hieman nestettä, mitkä ovat melkein yhtä tärkeitä kuin vesi. Neste pitää ihosolut pehmeinä ja kimmoisina. Vaativassa fyysisessä rasituksessa hikoilu stimuloi lisäksi hiuspohjan talirauhasia, minkä ansiosta hiukset saavat kaipaamaansa kosteutta eivätkä kuivu.

Pitää yllä vireyttä
Jos olet nukkunut tarpeeksi, mutta silti tunnet itsesi väsyneeksi, syynä voi olla nestehukka. Se heikentää keskittymiskykyä, koordinaatiokykyä ja reaktioaikaa. Juo pari lasia vettä (voi olla jotain makuvettäkin) ja katso vaikuttaako se sinun vireyteen.
kuva: täältä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti