torstai 19. marraskuuta 2015

Liikunnan vaikutus mielelle

Kävin tällä viikolla pienellä kävelylenkillä, koska tämä flunssa ei vielä antanut juosta. Lenkin jälkeen oli todella hyvä fiilis, josta sain ajatuksen tulla kertomaan muutamia esimerkkejä,miksi liikunta on hyväksi ja tässä tapauksessa mielelle. Monet varmasti tietävät fyysiset hyödyt (laihtuminen,fyysinen kunto ja lihasmassa kasvaa...) niin ajattelin myös valaista teitä, millaisia vaikutuksia liikunnalla on mieleen.



Kaikki liikkujat ovat varmasti huomanneet, että liikunnan jälkeen on hyvä olo ja rentouttava tunne. Toisilla tämä tunne tulee maaliviivan ylittäminen maratonin jälkeen, hikisen salitreenin jälkeen, jossain pallopelissä voittaminen. Nämä tunteet johtuvat siitä, kun kehossamme lisääntyy mielihyvähormoneja esim. endorfiinien määrää. Myös keskushermostossa liikunta saa aikaiseksi lisäämällä välittäjäaineita, kuten noradernaliini, dopamiinia ja serotoniinin pitoisuuksia. Aivojen hapensaanti ja myös aineenvaihdunta vilkastuu liikunnassa, mikä nostaa vireystasoa.

Välillä elämässään voi olla sellaisia tilanteita, että aika ei riitä liikuntaa kaikkien koulu/työ kiireiden takia. Mutta stressin aikana täytyisi löytää aikaa liikunnalle ja erityisesti aerobiselle liikunnalle aikaa, sillä liikunta vähentää stressin määrää, mikä selitetään alhaisemmalla leposykkeellä ja vähentyneellä lihasjännityksellä. Muistakaa, että liikunta ei saa olla stressin aihe! Eli älä luo liikaa paineita tai liian korkeita tavoiteita liikunnan suhteen.


Tavoitteiden saavuttaminen lisää mielihyvää. Usko itseään kohtaan kasvaa. Voit myös saada palautetta tavoitteen saavuttamisesta kanssakilpailijalta tai -harrastajalta. Myös muut positiiviset palautteet kuten kropan muuttumisesta nostaa itsetuntoa. Tavoitteiden saavuttaminen ja positiiviset palautteet vaikuttavat minäkuvaa ja itsearvostukseen. Pitkäkestoinen liikunta  esim. pitkä lenkki tai jooga on tieteellisesti  todistettu, että ne vähentävät ahdistuneisuutta ja masennusta. Masennuksen oireiden vähentymistä voidaan selittää välittäjäaineen serotoniinin määrän lisääntymisellä kehossamme. Mutta hyvän olon ylläpitämiseen tarvitaan säännöllisesti liikuntaa, sillä liikunta lieventää ahdistuneisutta vain muutamaksi tunniksi.


Aina ei ole hyvä päivä töissä, joka johtaa myös siihen, että reeneihin lähteminen ei ole välttämättä helppoa. Treenin jälkeen voi olla hyvä fiilis, mutta ei näin kummiskaa ole jokaisen treenin jälkeen. Siitä ei saa kummiskaa latistua, vaan tsempata itseään seuraaviin treeneihin. Treenien sisältöä muuttamalla saadaan vähän vaihtelua treeneihin, josta mielikin voi virkistyä.
 

































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti